Як працює система антиексплуатування

На smarthost.eu ми маємо систему захисту від експлойтів. Ця система виявляє небажані фрагменти коду у файлах веб-сайтів, іншими словами: вона може виявляти зараження веб-сайтів. База даних цієї системи містить кілька тисяч сигнатур відомих експлойтів для найпопулярніших веб-сайтів, таких як WordPress, Joomla, PrestaShop або WooCommerce, а також для багатьох інших додатків, написаних на PHP.

Коротко про систему захисту від експлойтів

Уразливості програмного забезпечення є найпоширенішою причиною інфікування веб-сайту. Зараження зазвичай відбувається через застарілі версії плагінів, що може призвести до зараження файлів – через «недолікові» компоненти веб-сайту шкідливий код може бути прикріплений до багатьох файлів на хостинг-акаунті.

Система захисту від експлойтів — це фоновий процес на кожному сервері в Smarthost, який шукає підозрілі фрагменти в коді програми та виявляє неавторизовані зміни на веб-сайті (у файлах сторінок).

Що таке система захисту від експлойтів і як вона працює?

У сучасному Інтернеті багато додатків базуються на популярних рішеннях, таких як CMS, як-от WordPress, Joomla, або онлайн-магазинах, таких як PrestaShop або WooCommerce, які завдячують своєю популярністю простоті використання та можливості розширення свого застосування відповідно до потреб завдяки різним типам плагінів.

З іншого боку, кожен веб-додаток піддається виявленню вразливостей і слабких місць, які потім можуть бути використані для взяття під контроль веб-сайту користувача. У цьому випадку стане в нагоді антиексплойт-система, яка містить базу раніше виявлених вразливостей програмного забезпечення. Система також постійно оновлюється новими виявленими вразливими місцями, завдяки чому блокується спроба виконання відомого шкідливого коду на веб-сайті.

Який найчастіший спосіб злому веб-сторінки?

  • Уразливості в плагінах і темах на веб-сайтах

Причиною злому веб-сайту зазвичай є єдина прогалина програмного забезпечення, спричинена застарілим плагіном або темою, яка дозволяє неавторизованим особам отримати доступ до файлів в обліковому записі хостингу. Тоді до коду веб-сайту зазвичай додається шкідливий скрипт, який навіть може призвести до повного викрадення програми зловмисником.

Система захисту від експлойтів у Smarthost блокує підозрілі дії, такі як завантаження зловмисного коду, і запобігає контролю над програмою клієнта. Переміщення небезпечного файлу в карантин унеможливлює подальші дії шкідливого коду на сайті.

  • Занадто прості або вкрадені паролі

Не менш поширеною причиною злому веб-сайтів є занадто прості паролі, які легко вгадати зловмисникам. Це стосується як паролів облікових записів FTP, так і всього облікового запису хостингу (cPanel). Це ставить програми клієнта під велику небезпеку.

Трапляється, що паролі також крадуть віруси, безпосередньо з комп’ютера користувача. Віруси можуть отримати доступ до паролів із популярних програм, які підтримують FTP-з’єднання, наприклад TotalCommander або FileZilla у Windows.

Після викрадення пароля з комп’ютера зловмисник може підключитися з будь-якої точки світу до сервера хостингу та завантажити додаткові файли на обліковий запис хостингу. Не менш часто машини, які підключаються до вкраденого пароля, завантажують оригінальні файли веб-сайту, додають до них шкідливий код, а потім повторно завантажують їх на сервер, але вже у інфікованій версії.

Система захисту від експлойтів у Smarthost, яка працює весь час у фоновому режимі, блокує будь-які спроби завантажити такі інфіковані файли та автоматично переміщує їх у папку-карантин, до якої користувач не має доступу. Користувач отримує сповіщення в повідомленнях електронної пошти про те, що завантаження інфікованих файлів було заблоковано.

Як працює захист від експлойтів?

Система захисту від експлойтів постійно перевіряє файли на сервері і в разі спроби злому через уразливість програмного забезпечення або завантаження шкідливого файлу через FTP блокує таку дію, переміщуючи інфікований файл на карантин і відправляє сповіщення клієнтові та адміністраторів сервера.

Нижче наведено приклад повідомлення про інфікований файл:

Що варто зробити, щоб зробити веб-сайт більш безпечним?

Незважаючи на те, що система захисту від експлойтів наразі містить кілька тисяч відомих експлойтів і дуже допомагає у виявленні загроз на веб-сайтах клієнтів, варто пам’ятати, що ви можете мінімізувати ризик такої ситуації, оновивши програму та плагіни, які використовуються на веб-сайті.

Іншим корисним інструментом, який Smarthost пропонує для кожного облікового запису хостингу, є система, яка виявляє застарілі версії компонентів, що використовуються на веб-сайті, і інформує про це клієнтів у формі повідомлення, наведеного нижче:

Цей тип сповіщень допомагає вам підтримувати актуальність компонентів веб-сайту, нагадує вам про необхідність оновлення та заохочує вас це робити. Оновлення дозволяють значною мірою уникнути спроб зараження веб-сайту.

Що робити, якщо я отримую повідомлення про інфікування свого облікового запису хостингу?

Інформацію про інфіковані скрипти ні в якому разі не можна ігнорувати. Необхідно уважно перевірити вказаний файл і переконатися, що він не містить жодного додаткового, небажаного фрагменту коду. Також рекомендується перевірити весь веб-додаток, оскільки приєднання шкідливого коду може здійснюватися за допомогою скрипта, прихованого десь у файлах веб-сайту.

Якщо, незважаючи на перевірку, ми все ще отримуємо сповіщення, зверніться до спеціаліста, який займається інтернет-додатками та видаленням вірусів з них.

У разі зараження рішенням проблеми також може бути відновлення сторінки з резервної копії того дня, коли вона ще не була заражена. Після цього найголовніше – заблокувати всі можливі шляхи до іншого злому на веб-сайті. Після цього найголовніше – заблокувати всі можливі шляхи до іншого злому на веб-сайті. Це захистить програми від іншого можливого злому.

Що робити, якщо я отримую повідомлення про застарілу версію скрипту?

Якщо ви отримуєте повідомлення про те, що виявлено застарілу версію сценарію, його також не слід ігнорувати, оскільки застарілі версії скриптів можуть бути пов’язані з потенційними вразливими місцями на сторінці.

Рекомендується оновлювати їх на регулярній основі, щоб підтримувати високий рівень безпеки програми. Зазвичай ці оновлення можна легко виконати самостійно у серверній частині програми. У багатьох системах CMS це робиться одним кліком.

Нижче показано, як оновити плагіни в WordPress.

Система захисту від експлойтів працює для безпеки додатків наших клієнтів і блокує небажану діяльність. Щоб веб-сайт був повністю безпечним і вільним від шкідливих скриптів, ні в якому разі не ігноруйте сповіщення, які надсилає система захисту від експлойтів. Виконання зазначених дій дозволить запобігти захопленню контролю над веб-сайтом і забезпечить належний захист даних.

Вищезазначені заходи безпеки працюють автоматично у фоновому режимі для кожного облікового запису клієнта на всіх серверах Smarthost.eu

Створіть тестовий хостинг-акаунт на 14 днів
Ми зробимо трансфер вашого поточного веб-сайту до нашого сервера безкоштовно

Smarthost

Залишити відповідь